maandag 13 augustus 2012

Heb getwijfeld over Belgie

Vandaag een rit uitgezet over de zuid zijde van Zeeland. In mapsource een rit samengesteld van 159 kilometer echter niet goed opgelet. Doordat de route over Belgisch grondgebied liep heeft mapsource die geladen werkt met een Nederlandse fietskaart waardoor de route niet werd doorgerekend. Gevolg was dat ik vandaag de globale lijn ben gaan volgen met als gevolg nogal een keer wenden en keren. Het eerste gedeelte, een kilometer of 40, was het einde van de vorige rit in omgekeerde volgorde. Opnieuw zag ik het industrie gebied opdoemen alleen nu zou ik er dwars door heen fietsen. Dit is een keer wat anders als dwars door mooie natuur gebieden.
Eenmaal aangekomen op Belgisch grondgebied de Europe NT kaart geladen om enig zicht te hebben op de wegen. Het eerste gedeelte was ondoenlijk om een pad te vinden waarop ik kon fietsen. Dit werd een vierbaans autoweg waarvan ik sterk de indruk had dat ik er niet mocht rijden. Geluk bij een ongeluk het  er was heel weinig verkeer. Na een kilometer of vijf kwam ik gelukkig weer op een fietspad terecht waar na ik wat meer aandacht aan de omgeving kon geven. Bleek het haven gebied van Antwerpen te zijn wat op zich best groot is. Veel olie op en overslag en raffinage van olie waarbij de gassen op verschillend plaatsen met veel herrie werden afgefakkeld. Op zich best leuk er door heen te rijden maar het was allemaal best groot en op een gegeven moment heb je het wel  gezien. Uiteindelijk werd de skyline van Antwerpen zichtbaar en heb ik  maar eens uitgebreid gegeten en gedronken. Nu kwam toch wel het lastigste deel van de tocht. Met de fiets was het niet mogelijk af te slaan voor Antwerpen waardoor ik er dwars door heen moest. Op een gegeven moment kon ik wel onder de Schelde door  waar je met een lift een meter of 30 naar beneden wordt gebracht. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annatunnel  Uiteindelijk was ik de Schelde gepasseerd maar nog niet uit het stedelijke gebied. Kostte veel tijd en inspanning om hier weer uit te komen. Schat dat ik bij elkaar wel een 40 tot 50 kilometer met veel remmen langzaam rijden en slechte fietspaden heb gereden waarbij de Nederlandse omstandigheden duidelijk veel beter zijn. Daar ik van de geplande route af was heb ik uiteindelijk de fietskaart de rit naar Breskens laten door rekenen. Uiteindelijk werd dat weer een fiets feest met prachtige wegen door Zeeuws Vlaanderen en namen van dorpen waar ik nog nooit van had gehoord. Wat dacht je van Biervliet, Sasput en Nummer Een? In Breskens aangekomen eerst maar eens water en cola gekocht omdat ik door de voorraad heen waas geraakt. Op zich een heerlijke dag rond de 23 grC met een beetje sluier bewolking alleen ben ik in totaal wel 10 uur onderweg geweest. In dit deel van Nederland kennen ze niet echt Velomobielen wat op zich leuke reactie en gesprekken mee bracht. Ook veel Duitse vakantiegangers die een kijkje kwamen nemen waarna ik maar weer gauw de fiets in ging omdat er inmiddels een dikke 20 mensen zaten te kijken hoe ik mijn cola opdronk. Op de veerboot mocht gelukkig de Quest op de boot alhoewel er bij de kassa nog wel even navraag werd gedaan. In een ijltempo van 27 km/h ging de Fietsboot richting Vlissingen waar ik na 215 km weer op start plaats uitkwam. Bij deze 215 km zitten wel een kilometer of zeven varen met de Ferry die de GPS wel heeft geregistreerd maar uiteraard de kilometer teller van de Quest niet.
Moe maar voldaan ondanks  de Belgische narigheid weer een heerlijke dag gehad.

 
8 opmerkingen:

 1. Mooie belevenissen Peter, vooral leuk om achteraf te lezen :-)

  De veerboot Breskens-Vlissingen hebben Casper en ik ook gebruikt tijdens onze DuBeNel-tour in mei jl. Vooral het rijden over en langs de sluizen vond ik hinderlijk, we moesten telkens uit onze fietsen om de bochtjes te kunnen ronden. Had jij daar geen last van?

  Groet Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marc,

   Alleen bij Vlissingen ben ik er uit geweest de rest was net haalbaar. In Veere heb ik later nog wel een keer de buitenkant bekeken maar het wa snet goed gegaan.

   Hgr Peter

   Verwijderen
 2. Hallo Peter,

  Is er geen veerboot tussen Doel en Lillo van Paaszaterdag tot october?
  Dan kun je zo naar Bergen op Zoom en hoef je niet door Antwerpen waar verder geen veren zijn alleen de St. Annatunnel.
  En die vierbaansweg was de E34 een snelweg en gaat verder over in de N49.

  Groet Etienne,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Etienne, geen idee of er daar een veerboot vaart. Zou wel een veel betere verbinding zijn.

   Hgr Peter

   Verwijderen
 3. Hele mooie rit die je gemaakt hebt.

  Veer Doel-Lillo vaart op maandag niet:
  http://www.kvns.be/veerdiensten-in-het-waasland/

  Zag op je kaartje dat je veel tijd verspeeld hebt door bij het uitrijden van de voetgangerstunnel richting Kruibeke te rijden. Er is een snellere weg:
  https://maps.google.be/maps/ms?msa=0&msid=213514917573192363254.0004c73fbd04a389280ef

  En vervolgens aan het eind van deze track bij de rotonde linksaf het viaduct omhoog. en dan verder via deel 2

  https://maps.google.be/maps/ms?msa=0&msid=213514917573192363254.0004c73fc1f0e507dc4af

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gert,

   Volgens de site van de gemeente Beveren: http://www.beveren.be/product/91/default.aspx?_vs=1_n&id=1321
   vaart de veerboot inderdaad alleen in de maand mei op maandag.
   De routes die je geeft kan ik niet reproduceren helaas.

   Groet Etienne

   Verwijderen
  2. Hallo Gert,

   Ik heb maps.google.be veranderd in maps.google.nl met dezelfde extensie dus: https://maps.google.nl/maps/ms?msa=0&msid=213514917573192363254.0004c73fbd04a389280ef en toen kreeg ik wel de routes.Dit geldt natuurlijk alleen voor diegenen met een Nedelandse locatie.
   Het eerste stuk is de parallelweg van de E34. Dit is inderdaad de veiligere route voor langzaam verkeer. Jammer dat het veer nu niet meer elke dag vaart. Voor de werknemers in het industriegebied zoals BASF was dit een alternatief vroeger.

   Groet Etienne

   Verwijderen
 4. Je hebt Zeeland leuk op de kaart zo. Goed om te weten als ik daar weer eens in de buurt ben.
  Ik fiets daar zo graag. Maar de aanrijroute is niet mis.

  BeantwoordenVerwijderen