dinsdag 26 juni 2012

Bijna bij de finish

Op 11 juni mijzelf voorgenomen om voor drie weken, elke dag naar mijn werk te gaan fietsen. De frequentie was hierin drie keer per week, voornamelijk door het vroege opstaan bezwaarlijk. Deze wedstrijd tegen mijzelf houdt voor mij in dat ik er dan om 3.45 uur uit moet waarbij de gemiddelde nacht om te slapen tussen de 4 en 5 uur uitkomt. Op zich is dat de zwaarste beproeving die ik tegen kom eenmaal in de fiets gaat het vanzelf. Wel bemerkt ik dat het energie niveau wat minder aan het worden is en toptijden nier meer haalbaar zijn. Slaap gebrek zal hier debet aan zijn omdat ik wel meer kilometers in in een korter tijdsbestek heb gereden wat mij veel beter afging als er maar voldoende nachtrust vooraf en tijdens genoten kan worden. Uiteindelijk verwacht ik in die drie weken ca 1500 kilometer te rijden en daarna schakel ik weer terug na 3 a 4 keer per week.
Ben wel benieuwd hoeveel slaap de gemiddelde velomobilist / ligfietser krijg voor het leveren van prestaties tijdens woon werk verkeer. Ga hier maar eens een kleine poll aan wagen.

Vanochtend wel echt genoten van de voor mij bekende omgeving. De start was licht mistig met wolken in de verte wat op een bos leek (in de polder dat wel) en vlak bij mijn werk waar een goud gekleurde rand een prachtig effect gaf. Foto's geven een impressie maar halen het niet bij de werkelijkheid.

zaterdag 23 juni 2012

Cyle Vision 2012

 Na reparatie van de velg afgelopen woensdag de rest van de week weer lekker kilometers maken. Vorige maand al wat meer gereden op dit moment al net zoveel als in mei met nog 7 dagen voor de boeg komt de grens van 10000 km in zicht.
Ik had de route in eerste instantie via Zeewolde uitgezet naar het Midland circuit en terug via Almere. De wind kwam er vrij stevig uit het zuid westen waardoor ik de zaak heb omgedraaid en gestart ben via Almere. Het eerste gedeelte is de woon werk route na Almere kwam ik op een stuk waar ik nog niet eerder was geweest. Het bleek een heel snel stuk te zijn wat ik later nog eens zal bekijken of ik deze aan de woon-werk route kan toevoegen. Met de wind in de rug kon het tempo naar de 50 km/h worden gebracht hetgeen ik 23 km kon volhouden. Op Cycle Vison aangekomen kon Jan Geel goed aan mij zien dat ik lekker
tekeer gegaan was. De Noord-Hollandse uitdrukking  ben ik even vergeten maat ik kon hem wel direct plaatsen. De start van de drie uurs race en de eerste twee uur bekeken. Machtig gezicht hoe die mannen er over heen snellen, waarbij het opvalt hoe groot de snelheid verschillen zijn. Zeker in de drie uurs race zal je je conditie op peil moeten hebben om onder een racekap het uiterste er uit te halen. Van de pas opgericht ligfiets vereniging VLA twee leden gezien en de mannen van LOL deden hun naam zeker weer eer aan. Heel soms lijken ze trouwens ook wel serieus.





 De nieuwe velox2 was aanwezig op een stand waar de zaak gedetailleerd kon worden bekeken. Zeker de aandrijving is een mooie ontwikkeling die vernuftig in elkaar steekt. Ben benieuwd of dit op termijn ook toegepast gaat worden in andere ligfietsen. Zou voor mijn grote maat in ieder geval niet slecht zijn. Ben benieuwd welek resultaat de mannen neer gaan zetten dit jaar. De berichtgeving een beetje volgend dicht ik ze zeker wel kansen toe. Hoe dicht naar de 140 km zouden ze kunnen komen?

Aansluitend de laatste kilometers van de dag de fiets weer richting huis gezet. Tegen de wind in kon het tempo rond de 37 km worden gehouden. Via het Knarbos kwam ik een aantal kilometers op onverharde weg terecht dat het dag gemiddelde deed dalen tot 33 km/h. Uit eindelijk was de rit exact 100 km met prachtig weer. Kilometerstand inmiddels de 9000 gepasseerd.

dinsdag 19 juni 2012

Malheur, wie het weet mag het zeggen

De laatste twee weken veel kilometers aan het maken.  Dagelijks de handschoen opgepakt om naar Almere te fietsen en in het weekend af en toe een boodschap of toertocht. Wekelijk een 450 km geeft het hoogste maand gemiddelde tot nu toe.
Op 8 juni de gehele fiets nog nagekeken tot aan de remtrommels toe. Op dat moment was er niets aan de hand dan wel mij nog niet opgevallen. Hooguit dat ik al in een veel eerder stadium vond dat de spaken van het wiel niet echt heel strak stonden. Vandaag hoorde ik een geluid die bij het nemen van een rechter bocht sterker werd. Ergens voelde ik al even rustig aan doen waardoor ik de bochten naar recht al flink in snelheid liet afnemen.
Vanavond de zaak even bekijken waarbij ik toch wel schrok. De spaken liggen stuk voor stuk los waarbij ik niet echt iets kon waarnemen dat er gebroken spaken tussen zaten. In de velg echter zijn de gaatjes geheel uitgelubberd en dan praat ik over millimeter werk. Het wiel zelf spoorde nog kaarsrecht. Door de centrifugale kracht zal deze in een rechterbocht de millimeters speling op vangen en een andere vorm aan nemen. Voorlopig ga ik er vanuit dat het wile niet strak gespannen is geweest.
Morgen Velomobiel bellen en maar hopen dat ze tijd hebben om een nieuw wiel te spaken voor de drukte van Cycle Vision. Anders gaat mijn weekend er helaas anders uitzien dan gepland!







vrijdag 15 juni 2012

Stand van zaken Go-Cycle na 4000 km


Nadat de eerste set Flites versleten was na 3165 km (http://questikel.blogspot.nl/2012/05/f-lites-vs-go-cycles.html) rijd ik met de huidige Go-Cycle set inmiddels 4000 km. Aantal lekke banden drie keer die alle effectief zijn gedicht door Joe Racer's Sealant. Alleen de laatste keer moest ik de fiets even uit omdat de druk was terug gelopen naar 1,5 bar. Uiteindelijk met het draaien van het wiel er voor zorgend dat het lek onderop zat en de vloeibare latex het gat  kon dichten. Na oppompen tot 5 bar was de lekkage effectief gedicht. Na deze week een paar natte ritten te hebben gereden de band maar eens uitgebreid bekeken. Duidelijk is dat de nodige split in de band zit die ik er morgenochtend maar eens uit ga halen. Nu met het natte weer zit er duidelijk meer in. Toch valt het totale beeld van de band mij niet tegen zeker niet als ik het vergelijk met de achterband waar dan wel ruim 8600 km mee is gereden. Duidelijk is wel dat na de vorige inspectie op 7328 km de band er visueel meer beschadigd uitziet. Kort geleden hier ook 1 x een lekke band gehad die nog steeds zonder geplakt te zijn er onder zit. Afwachten of deze de 10000 km gaat redden. Vwb de Go-Cycle ben ik al redelijk tevreden. De Kojaks die ik er vroeger onder had reden rond de 5000 km en de eerste set F-Lites waren niet op het loopvlak maar op de wangen kapot gegaan. Doordat ik de wangen niet meer tegen de wielkast schuur bij het sturen zien ze er nu nog goed uit.








 

Dinsdagochtend de oorzaak gezien van de zandhopen op het fietspand bij de Eemhof. Een grote trailer op het fietspad die een graafmachine aan het afladen was. Natuurlijk zet je dan een trailer op het fietspad en als je klaar bent laat je de hopen zand gewoon liggen. Zal vast bij de opleiding tot gediplomeerd chauffeur horen. Als het zand er over een week nog ligt zal ik deze maar weer eens gaan aangeven omdat de fiets er nu driftend door heen rijd.

woensdag 13 juni 2012

Op het podium

Vanochtend lekker rustig ontspannen richting het werk. Gemiddelde van 31,0 met een gemiddelde hartslag van 103. Dat is naar het werk toe gemiddeld hetzelfde. soms neigt het naar de 33 km/h maar dan houdt het wel op. De terug weg gaat in een hoger tempo.De laatste weken kreeg ik er niet een maximaal tempo in. Dat stopte bij een gemiddelde van hooguit tegen de 36 km/h. Daar zijn een aantal oorzaken voor maar fysiek was ik ook niet echt in staat tot veel meer. Soms eens een kilometer of 10 met een gemiddelde van tegen de 40 maar dan houdt het wel op en ging het in een heel rustig tempo verder. Vandaag werd ik gegangmaakt door een collega op de brommer. Bij het passeren riep hij mij nog wat toe wat genoeg was om de handschoen op te pakken. Met een gang van tegen de 50 km/h door Almere is best wel inspannend omdat het tempo wel een aantal keren terugviel en er daarna weer flink bij getrapt moest worden om hem niet uit het oog te verliezen. Uiteindelijk heb ik het gewonnen omdat een kerende auto hem liet stoppen en ik via de stoep er langs schoot. Lekker puh☺?
Na deze inspanning heb ik het tempo wat laten zakken en Almere uit reed ik toch bijna 40 km/h. Was vooral tevreden met het talud bij de brugovergang waar ik naar boven kon versnellen tot 40 km/h. Normaal houdt het hier op bij ca 32 km/h. Veekeerlichten zaten tegen en eigenlijk zat het niet in mijn hoofd om hard door te blijven rijden. Wind zat enigszins ongunstig recht in de rug wat de laatste 8 km betekent dat hij vol tegen gaat zitten. Met een gemiddelde van 36,2 km/h de dijk opgereden en redelijk ontspannen kwam het tempo al gauw weer boven de 40. Daar begon het tocht weer te kriebelen en bleef ik maximaal doorrijden. Bij de Eemhof was het 39,9 km/h waarna ik de keuze maakte achter langs te rijden. Helaas beetje drukte gaf enige vertraging op een stuk waar toch al met enige regelmaat de snelheid er uit gaat door een wat bochtig gedeelte. Aansluitend bij Nijkerk de polder in waarbij met de wind tegen toch nog een tegen de 40 km/.h aangehouden kon worden. Dit stuk kent drie scherpe bochten die door auto verkeer niet goed kon worden aangesneden waardoor het uiteindelijke gemiddelde uitkwam op 39,08 km/h. Dit betekende uiteindelijk een tweede tijd in de laatste 3 jaar met een ongunstige wind geen slechte prestatie. Nu nog een keer een Noord noord wester kracht 7 dan moet het met gemak sneller kunnen.

maandag 11 juni 2012

Landgenoten?

Vanochtend de route langs de Eemhof gekozen. De keuze laat ik meestal afhangen van de windrichting. Hij zou vandaag oostelijk zijn maar lag vanochtend meer noord oostelijk. Betekent toch flink gang maken totdat ik bij de Eemhof hard in de remmen moest. Over een lengte van 300 meter hadden fijne mensen bouwhekken over het fietspad gegooid. Zat later te denken dat dit mogelijk met het voetballen van zaterdag avond te maken heeft gehad, maar je moet er maar lol in hebben natuurlijk. Ik wacht er nog op dat een onverlaat de grote basalt blokken een keer op het fietspad neer legt. Je kan je afvragen wie er dan verantwoordelijk is. Het is wel elke keer wat daar.
In de middag vanuit het werk redelijk op tijd de fiets in. Bij de eerste bocht begon de fiets te dweilen dat ik rechtsvoor een lekke band vermoedde. Het bleek de achterband te zijn die na 8256 km voor de eerste keer lek ging. Na kun je je afvragen waar mijn vriend Joe was? Ik heb de band  opgepompt van 1,5 bar naar bijna 5 en ben gaan fietsen. Joe heeft de zaak keurig dicht gemaakt en ik heb zoveel vertrouwen dat ik de band verder niet eens ga plakken. Denk dat ik op boven de 90% zit dat Joe de lekkages in de banden effectief dicht. Werelds goed spul wat mij betreft.
En dan de rust in de fiets. Met het nieuwe ketting geleide wiel is het enige geluid de voorwielen die op bepaalde momenten enige geluid de fiets in jagen. Voor wat betreft de Risse Astro achterdemper die nu op 7 bar staat is de vering iets soepeler geworden. Denk dat de laatste keer er iets meer dan 7 bar in heeft gezeten. Het rijdt in ieder geval perfect. De voorvering is denk ik wel anders gaan reageren. Op de dubbele drempe in Almere moet ik het tempo onder de 30 km /h brengen omdat de fiets anders weer begint te springen,. We wachten de ontwikkelingen op het eiland wel af☺.

vrijdag 8 juni 2012

Stormachtig weer

Vanochtend bedacht dat het wel zonder racekap kon omdat de voorspellingen van de 24 uur regenradar maar een klein beetje water beloofden. Natuurlijk is dit half natte weer van deze week altijd weer een beetje spannend hoe de F-lites het houden. Voorlopig staan ze op 3600 km en hebben ze het deze week ook gewoon gehouden de achterband doet het al 8218 km en is zelfs nog niet een keer lek geweest of heel misschien heeft Joe dat verdonkeremaant.
In de middag op het werk gedacht nog even vlot voor de bui weg te rijden. Op zich was dat gelukt echter na 1 km kwam de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig was ik op tijd onder een viaduct zodat na een kleine 10 minuten de reis kon worden voortgezet, nu wel met de schuimkap erop. Lekker ontspannen met een lucht die weer geheel open was getrokken ging de routen nu eens door de polder omdat de wind nog wel heftig te keer ging. Bij windkracht 8 spreekt men van twijgen breken af van de bomen en bij windkracht 9 takken breken af. Gezien wat er op de weg lag moet het dus wel even heftig in die richting los gebarsten zijn. Een keer of vier moest ik heel rustig gaan rijden om de fiets niet aan de takken te beschadigen en de gehele weg lag vol met afgebroken twijgen.

Voor de Eemhof langs kruisend werd het boven Nijkerk al weer flink donker. Dacht ik eerst nog achter de bui langs te rijden en gewoon de wat langere route door de polder aan te houden kreeg ik daar al gauw spijt van. Ik schat een twee kilometer tegen de wind in brak het noodweer los. Hagel sloeg op mijn gezicht dat toch wel heftig zeer deed. Helaas geen pet in de fiets. Dit accessoire ga ik nu toch ook serieus meenemen omdat dit de tweede keer is dat het mij over komt door de hagel te rijden. Thuis gekomen gauw onder de douche e het leed was geleden.

Gelukkig was het pakketje van Wim S aangekomen waarin het nieuwe kettinggeleide wiel zat en de verloop nippel om de Risse demper op te kunnen pompen. De laatste had ik wel onder druk maar geen idee hoe exact ik de druk had opgepompt. Ook met deze verloop nippel was het nog een gevecht om de druk er in te krijgen. Gezien het gewicht wil ik hem op 7 bar afvullen echter de fiets pomp krijgt het niet gedaan om de aansluiting onder deze druk erop te houden. Met een beetje tape en hulp bij het pompen lekte er langs de nippel weer lucht waardoor het opnieuw onzeker was of de gewenste druk er in zat. Met de druk meter op de compressor is het uiteindelijk wel gelukt ondanks dat bij een gemonteerde demper het lastig is de nippel los te draaien terwijl de druk meter er nog op zit.
Het kettingwiel was hard noodzakelijk. Al na een kleine honderd kilometer waren de rubber compleet weg met las gevolg een enorm geratel in de fiets.
 Maandag eens kijken wart e.e.a. heeft gebracht. Ben er wel hoopvol onder dat hij weer stil is als voorheen.

Tevens de hulpstukken carbon ontvangen die de sluiting van de racekap moet verbeteren. http://questikel.blogspot.nl/2012/01/kleine-modificatie-op-racekap.html Montage moet ik nog even bekijken maar daar heeft Wim vast wel een goed advies voor. Zal wel een super lijm worden denk ik.








maandag 4 juni 2012

My friend Joe

Vandaag gekozen met de regen kap op pad te gaan. Met een voorspelde temperatuur van rond de 10 grC en in de middag veel regen is het voor het eerst deze zomer dat ik de kap weer op de Quest plaatste. In de ochtend met weinig wind tegen naar Almere gesneld. Met de kap is is de kruissnelheid ca 2 km/h sneller als met het mini schermpje. Wel was de waterhuishouding in de fiets meer als zonder de kap maar dat mocht de pret niet drukken. De weg naar Almere in de ochtend was half nat en dat geeft te denken met alle verhalen op de blogs dat de kans op een lekke band sterk toeneemt. Inmiddels met de Schwalbe Kojak al meer dan 8000 km lek vrij gereden en de beide Go-Cycles zitten er ruim 3400 km onder. Links is twee keer lek geweest waarvan 1 x de sealand zijn werk heeft gedaan. Gelukkig zonder problemen in Almere aangekomen. Op de terugreis was het echt regen dus was ik niet ongelukkig met de kap er boven. Bij de verkeerslichten net even teveel risico genomen dat gelukkig goed af liep had ik verder geen behoefte meer echt hard te rijden. Kruissnelheid bleef net boven de 40 km/h hangen. Voorbij de Eemhof merkte ik aan de snelheid dat er een band leeg liep. Gezien de regen probeerde ik nog het viaduct bij de Nijkerkse sluizen te halen echter na een paar kilometer gaf ik de moed op. De band was te zacht geworden. Pas geleden het verhaal van Joe Race Sealand nog eens nagelezen (http://www.joes-no-flats.com/)  waarbij ik op het idee kwam de band nog eens op te pompen. Op 5 bar hoorde ik de band sissen. Nadat ik de fiets rechtop had gezet en het lek naar onder kwam de latex er uit en na ca 2 seconden was het lek gedicht. Snel in de fiets en de laatste 12 km naar huis zonder problemen afgelegd. De substantie van Joe zat er al weer sinds december vorig jaar in en men adviseert dan de vloeistof te verversen cq aan te vullen. Dat heb ik vanavond eerst maar gedaan. Joe houd ik graag te vriend als hij mij verder kan helpen tenslotte. Wel zal ik nieuw moeten bestellen wat op dit moment niet op voorraad is maar als de band niet ploft kan ik wel een paar maanden toe. Uiteindelijk is de prijs http://www.extremebiking.nl/joe-no-flats-elite-sealant-500-ml-vloeibare-latex.html voordeliger dan elders waar de duurste bijna 2x meer vroeg voor hetzelfde spul.
Nu nog even afwachten hoeveel km de Go-Cycle het vol houden. Het contact oppervlak begint langzaam aan we wat slechter te worden. Tevens begint de fiets stevig lawaai te maken doordat de O-ringen er weer aan zijn. Nieuw kettingwiel is besteld dus dat zal het probleem moeten oplossen.

zaterdag 2 juni 2012

VLA




Op initiatief van Willem en Freddy is de VLA: Verenigde Ligfietsers Amersfoort kort geleden tot stand gekomen. Zo zou er vandaag een eerste rit zijn vanaf de haven van Spakenburg de polder in. In de ochtend eerst nog even gauw naar Laren om brood te halen en vervolgens snel door naar de haven. Zou toch raar zijn als ik te laat zou komen terwijl de afstand nog geen 500 meter is. Na uitgebreid met elkaar kennis te hebben gemaakt heerlijk ontspannen door de polder naar het stoomgemaal. Het gemaal was in werking dus een leuke gebeurtenis om eens te kijken. Techniek van 130 jaar oud zag er goed onderhouden uit. Daarnaast nog steeds functioneel en in gevallen van nood zelf onmisbaar om de polder leeg te pompen. Vanaf het gemaal op het gemak door Nijkerk richting Hoevelaken over prachtige landwegen waar ik zelf normaal nooit kom. Totaal een 35 km met elkaar gefietst waarna afscheid werd genomen.

Marloes en Theo weer naar de Veluwe waar ik nog een paar kilometer ben aangesloten en Sjoerd, Willem, Freddy en Martin richting Amersfoort. Uiteindelijk ben ik nog even de polder ingedoken om nog even een gevoel van snelheid te krijgen. Prachtige dag met schitterend weer in een mooie omgeving en last but not least gezellige groep om mee te rijden. Dame en heren thxs voor de rit en tot de volgende keer.








O