maandag 31 december 2012

OBT 2012 en terug naar huis


 Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt rustig weer ingepakt en aangekleed. Rond elf uur zou de tocht starten dus op een afstand van drie kilometer naar de Vrolijkheid kun je niet te laat vertrekken. Ruim op tijd aanwezig was het wachten tot het tijd werd. Gelukkig gewoon lekker de tijd om goed om mij heen te kunnen kijken. Diverse mensen weer leren kennen dan wel voor het eerst zien om na ze wel uitgebreid op de blogs te hebben gevolgd. Het werd gezellig druk waarbij nogmaals complimenten voor de organisatie. Iets dergelijks opzetten kost vele uren. Ik hoop dat Paulus en alle vrijwilligers er zelf ook plezier aan beleefd hebben. Bij opgave had ik mij in de eerste snelle groep laten indelen. Niet dat ik elk tempo zal kunnen volgen met een volle fiets maar  ik wilde dezelfde dag nog terug en dan kun je maar het beste vroeg weer retour zijn in Zwolle. Ervaring van het rijden in groepen heb ik mij vrij vooraan gezet waar een mooi continu tempo van 30 km/h werd gereden. Rij je verder achteraan dan rijden de laatsten vermoedelijk rond de 40 km/h. In prachtig weer weer de eerste 30 km afgelegd met de wind mee.
Prachtig door de uiterwaarden van de IJssel met mooie plaatsen als Hasselt en Zwartsluis waarin ook de plaatselijke marktbakker het Stoepje zijn brood verkocht. Tijdens de korte break op de helft van de rit kunnen genieten van thee en appelgebak waarna de rit zuidwaarts aan de andere zijde van de IJssel verder ging. Tijdens de break kwam ik in gesprek met Wilco van http://redstrada.blogspot.nl/. Wilco was ook van plan nat de rit terug te rijden naar huis in zijn geval Zaandam. Mijn rit kan ik vrij gemakkelijk omleggen de polder in waarbij het maar een 15 km meer zou zijn. Afgesproken dat ik tot Elburg de rit voorop zou rijden en Wilco verder de polder in. Verder met de oliebollentocht bleef het tempo bleef lekker rond de 30 km/h uur hangen tegen de wind in en al met al duurt zo tocht dan
eigenlijk maar kort. Rond half drie waren we al
weer terug in Zwolle.
Na bij de Vrolijkheid Snert en Oliebollen te hebben genuttigd ben ik samen met Wilco op pad gegaan voor de terugreis. Afgesproken het tempo niet al te hoog te houden omdat  vooral Wilco nog een flinke rit voor de boeg had, Het duurde nog ruim anderhalf uur voordat het donker werd en in die tijd waren we al ruim voorbij Dronten. Richting Dronten reden we nog een tijd lang met de wind mee rond de 40 km/h hetgeen zich later best in de benen liet voelen. Bij Dronten toch een afslag te vroeg gepakt waardoor ik rijdend richting Zeewolde de GPS maar liet rekenen om de snelste route weer te kunnen oppakken.
Toch is rijden in de pik donkere polder anders als je gewend bent. Ondanks dat ik veel kilometers daar heb gereden had ik alleen maar houvast aan de GPS omdat de oriëntatie mij geheel in de steek liet. Zeewolde schampend wist ik weer waar ik was en kon naar het weg gedeelte waar ik jarenlang de woon werk route had lopen. Rond zeven uur arriveerden wij onderaan de Stichtsebrug en na een korte uitleg aan Wilco hoe hij Almere Haven kon bereiken namen wij afscheid na een kleine 90 km samen te hebben gereden. Zeker in de donkere polder wel prettig als je met zijn tweeën kan rijden. Over de Stichtsebrug gereden
bracht ik de maximale snelheid nog even over de 60 km/h. Eigenlijk wel link ondanks dat de weg daar bekend was. De laatste flauwe bochten zie je met deze snelheid laat aankomen. De laatste 10 kilometer ging richting het Oosten waardoor de wind van de zijkant kwam. Tempo kon hierdoor nog met enige moeite richting de 40 km/h worden gebracht. Moe maar voldaan lekker onder een warme douche. Totale dagafstand 171 km is voor een winterse periode voor mij voldoende.
Benieuwd waar de volgende oliebollen gegeten gaan worden. Wmb op een leuke afstand om zo een leuke heen en terug reis te kunnen combineren.
 Wilco ook jij bedankt voor de rit terugreis. Zo in het donker door de polder weer een aparte belevenis.


























zondag 30 december 2012

Naar de OBT 2012

Na de vorige keer in Schermerhorn te oliebollen te hebben geproefd keek ik uit naar de volgende bollen. Zwolle is de plaats waar organisator Paulus m.b.v. veel organisatoren de 2012 versie hadden georganiseerd. In mijn enthousiasme vlot de aanmelding gedaan waarbij ik bedacht had om op vrijdag aan te rijden en op zaterdag aansluitend de tocht af te sluiten met de rit naar huis. Het bleek allemaal geweldig mooi te passen.

 Op ligfiets.net mij aangemeld bij Maarten en Victor zodat we gezamenlijk naar Zwolle de tocht konden maken. Het bleek een gemakkelijke rit te worden met de (flinke) wind hoofdzakelijk in de rug. De rit van Maarten lag over Bunschoten zodat ik mij eerst een kilometer of drie zuidelijk begaf om volgens afspraak 1200 uur het rendez-vous te hebben. Toen ik even voor 12 uur arriveerde stonden Victor en Maarten al te wachten waarna we in konvooi richting Zwolle reden. De route lag door de Flevopolder via Zeewolde naar Elburg. Voor mij een zeer bekende route waar wij de kilometers snel onder de wielen achter ons lieten. In Elburg een korte tussenstop waar wij een warme chocolademelk met dito warme appeltaart weg wisten te werken. Aansluitend de rit weer opgepakt die voor mij een dikke 80 kilometer bedroeg. Nu was het begonnen met de voorspelde regen. Hoewel het mot regen zou moeten zijn! Kort voorbij Oldebroek moest ik wel erg hard gaan werken om 35 km/h te gaan rijden. Na een paar kilometer werd het duidelijk mijn rechter voorband liep leeg. Lekke band nummer 7 op 14225 kilometer en nummer 2 waarbij ik de fiets uit moest. Nu maar hopen dat Joe Super Sealant alsnog zijn werk ging doen. Geluk bij een ongeluk aan de overzijde was een onbemand tank station waar ik de fiets stil kon zetten en het pomp werk kon gaan doen. Aan de buitenzijde kon ik de Sealant eruit zien lopen maar achteraf bleek e.e.a. weer ouderwets te werken. Dichter op Zwolle aan kwamen we de eerste Alleweder velo's tegen die ook de oliebollen gingen halen. Zwolle in gereden bracht Maarten ons al gauw op de plaats van bestemming. Organisator Paulus bleek een prachtig plaats te hebben waar wij de avond en de nacht konden verblijven. Een korte maar warme douche was het begin van een mooie avond waar we in de avond eerst in de Vrolijkheid pasta konden nuttigen en aansluitend op het nachtadres de avond konden vieren met veel velomobilisten. Perfect geregeld allemaal. Dag 1 werd afgesloten met een goede nachtrust alhoewel er een was die op behoorlijke afstand een enorme boom aan het omzagen was. ☺








woensdag 26 december 2012

Geen slijtage sporen gezien


Vandaag de fiets nog maar eens goed nagelopen voor a.s. oliebollentocht. Erg nieuwsgierig was ik naar de Furious Fred 57-559 achter waar het aanlopende geluid vandaan kwam als ik een linker bocht neem. Nauwkeurig de band bekeken en de wielkast. Deze ook maar uitgebreid gefotografeerd maar nergens voor zover zichtbaar kom ik sporen tegen van aanlopen van deze band. Nu was het aanlopen wel minder geworden nadat ik de Astro Risse demper iets meer lengte gegeven had. Naast het aanlopen bemerkte ik ook dat een snel genomen drempel iets aanlopend tot gevolg had. Nu de Astro Risse Demper nog drie millimeter meer hoogte gegeven en afwachten of dit voldoende resultaat gaat hebben. Aanlopen van de voorband aan de binnenzijde van de fiets was wel zichtbaar. De F-lite heeft na 14000 km een licht aanloop spoor nagelaten. verder niets ernstigs. De F lite draaide ik in het begin nog wel eens om omdat de band zelf zwaar aan het slijten was maar door de ervaring hoeft dat zelfs al niet meer.

Nu de fiets lekker hoog op de heftafel lag alles binnen in de fiets vastgelegd op de foto. Nadat ik het verhaal van Robert op http://quest370.blogspot.nl/2012/12/km-32830-hinterradschwinge-erneut.html had gelezen wilde ik mij er van vergewissen dat er iets van het aluminium frame bij mij gescheurd zou kunnen zijn. Nergens heb ik op dit moment iets kunnen ontdekken. Ook na uitgebreid de foto's te hebben ingezoomd is er niets zichtbaar dat op een scheur in het aluminium lijkt. Het aanlopen van de achterband is hierdoor dus ook niet verklaren op het moment. Wordt vervolgd.

Na de wielkasten te hebben ontdaan van het meeste zand de O-ringen om het kettingwiel vervangen. Zover ik nu heb kunnen nakijken zijn ze 6007 km mee gegaan en waren nog niet gebroken. Wel duidelijk ingesleten zodat ik in het vervolg deze beter standaard elke 5000 km kan gaan vervangen. In ieder geval was de ketting nog geruisloos geweest. Laatste klus was het stellen van de remmen. Hier bleek de linker zijde losgelopen te zijn ondanks de lijm die ik er had aan gedaan. Ik bemerkte wel met remmen dat de fiets iets naar rechts trok maar had niet in de gaten dat de linker rem bijna volledig los lag. Zal wel iet smet het hele slechte weer van afgelopen maand te maken hebben gehad met veel herrie en relatief lage snelheden.
Voorlopig kan de fiets weer even vooruit. Het enige dat ik ergens in januari ga doen is preventief de F-lites vervangen om de winter maanden goed door te komen.Nu hebben ze 1200 respectievelijk 1450 km gelopen en kunnen er dan in het voorjaar weer onder om op gereden te worden. Tot op heden 6 lekke banden gehad in ruim 14000 km waarvan ik een maal de band moest vervangen omdat Joe Super Sealand het lek niet gedicht had. Een lekke band is op zich niet zo heel erg maar vaak krijg je deze wel met nat weer wat het dan onaangenaam maakt.
Tot de oliebollen.










maandag 24 december 2012

Oliebollenweer

Even een keine test  om via de ipad een bericht te plaatsen. Zie de laatste dagen de voorspelling telkens beter worden. Van lichte vries kou tot veel water en nu droog met zaterdag zelfs een zonnetje. Gaat zo nog lente achtig worden met de oliebollentocht.

zaterdag 15 december 2012

Regen, sneeuw, frusti's en oliebollen

 Vandaag de fiets gepakt om in Laren brood te halen. Vanochtend stond de fiets nog nat van de dag er voor in de schuur. Op de website http://www.hetregentbijnanooit.nl/site/ kan ik zien dat het plaatselijk en waarschijnlijk ook wat betreft tijdstip er nogal veel verschil kan zijn of je het droog treft of niet. Afgelopen vrijdag zou er 9 mm vallen en ik denk dat dit gevallen is toen ik rond 17.30 uur de fiets in stapte en naar huis reed. Tevens ook stevige wind kracht 6 met uitschieters tot 9 volgens windguru. Deze was op zich niet vervelend. Kwam uit het zuid oosten en als je naar het noordoosten fietst heb je er weinig last van ☺. Verder nog meer regen en ook sneeuw gehad en uiteraard gladheid. Alleen vrijdag 7 december heb ik de fiets thuis gelaten. Voorspellingen waren tot 10 cm sneeuw en daar had ik begin dit jaar net iets teveel van gehad. http://questikel.blogspot.nl/2012/02/russen-wetter.html. Achteraf had het waarschijnlijk net wel gekund maar het risico was mi
j te groot. Wel zag ik net iets dat best bruikbaar kan zijn als er dergelijk weer op komst is. De website http://www.knurft.net/site/2012/12/15/meer-grip-op-de-fiets-bij-gladheid-zonder-banden-verwisselen/ laat een ontwikkeling zien die best interessant kan zijn om in de winter in de fiets te hebben. De ontwerper vindt je hier. http://www.cesarvanrongen.nl/Vraag is of deze gaat passen in de wielkast daar mijn huidige Furious Fred in een bocht naar links nog steeds iets aanloopt. Wel is het veel minder geworden nadat ik de Risse demper ca. 10 mm heb uitgedraaid zodat de afstand wat groter is geworden. Mogelijk kan ik hier nog een kleine 5 mm vinden. De Furious Fred is waarschijnlijk net een te breed type  57-559. Deze is 7 mm breder dan de 50-559. Inmiddels al wel een 1100 km met de band gereden. Als ras echte Hollander moet deze natuurlijk eerst op gereden worden.
Wel is het een verademing om weer eens met daglicht te rijden. tempo ligt dan gelijk een stuk hoger en het zicht is gewoon geweldig. Geen verblindende auto lichten die het soms erg moeizaam maken de fiets op het asfalt te houden. Op 5 januari gaat de zon weer wat vroeger op dat betekent dat we dan weer uitkijken naar de eerste ritten met gedeeltelijk daglicht. Vanaf maart tot en met oktober zal dan de mooiste tijd gaan worden.

Wat mij de laatste weken wel opvalt zijn een flink aantal frusti's die onderweg vervelend gaan doen. Zou hie rhet weer debet aan zijn? Afgelopen vrijdag een oud naar gebakje van schat ik 15 jaar oud waar, zonder dat ik hem kon zien in mijn beleving een pokdalige puber in reed, vol de claxon ingedrukt houdend mij inhalend en aansluitend vond dat hij mij moest snijden. Als reactie deed ik mijn 1400 lumen lamp aan waarop hij zijn alarm lichten aan deed en remde. Geloof mij dat ik daar blij mee was want mijn adrenaline schoot omhoog. Helaas reed de lafaard door en misschien ook maar goed ook. Vandaag een fietsend stel ingehaald met een tussenafstand van zeker een meter waarna de vrouw een enorme scheld kanonnade begon toen ik al weer 50 meter verder was. Ze zal wel geschrokken zijn ik ben maar gewoon doorgereden. Aansluitend nog even een stukje oud woon werkverkeer route gereden. Daarbij zag ik dat de windmolens op de Zuidlob aardig opschoten met de bouw. Zie de foto van 21 september en van 15 december. Drie lange rijen worden er gebouwd en met de laatste rij moet het bovenwerk er nog op. Imposante klus en feitelijk gaat het best snel. Het dorp inrijdend kon ik eindelijk zien waarom het fietspad bijna een jaar is afgesloten geweest. Zand opspuiten voor nieuwbouw en een nieuwe weg aangelegd geeft in een keer een heel ander aanblik.

Over twee weken komt de oliebollen tocht er ook weer aan. Zelf ga ik op vrijdag weg richt Zwolle naar verwachting tussen 1200 en 1300 uur en zaterdag na de tocht weer terug naar huis. Ik wacht nog wel even de weersvoorspelling. Alleen met zware sneeuwval ga ik dit plan aanpassen. Zal  een week voor de tijd op ligfiets.net een oproep plaatsen of mij ergens bij aansluiten om nog in groepsverband te kunnen rijden want dat maakt het weer een stuk aangenamer.


vrijdag 7 december 2012

Voorbereidingen Eurotour 2013

21 juli 2013 zou de start moeten zijn van de Eurotour /http://eurotour2013.com/. Nog 225 nachtjes slapen en dan in 3 weken door Europa heen fietsen. Nog steeds is het afwachten of de organisatie alles rond gaat krijgen. Het blijft een immense operatie om daarom heen de logistiek rond te krijgen van ruim 100 velomobielen.
Al langer was ik aan het kijken naar zaken die voor een dergelijke trip noodzakelijk zijn. In principe wil ik selfsupporting zijn wat betekent dat ik alles in de fiets zelf mee wil nemen. Ben ik normaal een luxe paard dat van hotel naar hotel fietst nu zal er ook een tent moeten komen. Daar had ik al een aantal maanden naar gezocht maar lichtgewicht en klein zodat de ruimte in de fiets goed ingedeeld kan worden is een voorwaarde. Afgelopen week kwam de tent Vango Banshee 200 op mijn netvlies. Een tent van 2100 gram, twee personen en dus een beetje ruimte over. Alhoewel ik tenten van rond de 1000 gram had gezien beviel deze tent mij omdat de prijs een acceptabel niveau had. Met enig geluk tref ik hem dan ook nog toevallig op Ebay en na betaald te hebben ben ik vanaf vandaag de gelukkige eigenaar van deze tent. Slaapmat en slaapzak waren al aanwezig waarbij de mat 1250 gram weegt en de slaapzak 1070  en een tweede 1210 gram betekent dat ik wat dat betreft op pad kan. In de fiets is ruim voldoende plaats zodat ik wat dat betreft geslaagd ben. Komende winter zal ik kijken wat ik nog meer nodig ga hebben maar veel dingen zijn al aanwezig. Hooguit een kleine laptop of tablet zal nog nodig zijn om aan te schaffen.
Daarnaast is het idee van de bagageschotten er een die ik waarschijnlijk ook ga toepassen. Betekent voorin veel ruimte om extra zaken te verpakken. http://solarquest-menno.blogspot.nl/search?updated-max=2012-07-22T04:00:00-07:00&max-results=7.

Heel stiekum begin ik er veel zin in te krijgen. Misschien volgend voorjaar een week op pad om om te gaan oefenen en de ervaringen te kunnen gebruiken in de tour.  Europe here I come ☺