donderdag 7 augustus 2014

Dag 19 Eurotour 2014





Na een heerlijk laatste slaapadres in Ankum zou dit de laatste dag worden van de Eurotour 2014. De omstandigheden waren goed wind licht en schuin achter in tegenstelling tot de dag ervoor. De start was perfect kilometers lang downhill zonder grote inspanning te hoeven doen. Gemiddeld tempo lag bijna op 40 km/h. Tot Nordhorn ging het prima maar toen kwamen de verkeerslichten. Tempo was gedaald tot onder de 30 km/h. De wegen daar in de omgeving z\ijn perfect moet ik zeggen. Mooie lange en overzichtelijke stukken. Weet nu ook waar Peter de Rond woont, volgens mij exact op de grens met Duitsland. Hoewel ik had besloten niet langs de Garmin dealer Waypoint te gaan kwam ik achter Almelo gewoon langs Notter. Nu ik er dan toch was gelijk maar even aanwippen. Na een half uur stoeien kreeg men het daar ook niet voor elkaar. Ter plekke kreeg ik een nieuw apparaat mee. Men gaf nogmaals aan de storing niet te kennen. Ik heb ze gewezen op dit filmpje van het internet. https://forums.garmin.com/showthread.php?99323-Goog-news-Edge-1000-die-after-start-segment-and-refuses-to-boot . Zit mij toch te bedenken of ik deze Garmin wel wil hebben als ze zo onbetrouwbaar zijn. Voor een dicht bij huis rit allemaal niet zo'n probleem echter voor een tour van 20 dagen met tracks beschikbaar moet je vermoedelijk geen Edge 1000 of misschien wel helemaal geen Garmin hebben. In ieder geval geleerd dat kopen bij een gerenomeerde dealer geen enkle zin heeft. Via het internet koop je ze in ieder geval 100 euro voordeliger.
Verder de rit naar huis gereden met een lekker tempo. De weg was exact gelijk aan de terugreis van Eurotour 2013 zodat er enige herkenning was. Voorbij de bult bij Apeldoorn zakte mijn gemiddelde onder de 30 km/h. Tempo kon nadien weer opgeschroefd worden met lange stukken van 40 km/h. De knie hield zich aardig goed en de voorspelde regen in de namiddag gaf motivatie om alles te geven.
 Om 1600 uur was ik thuis met een voldaan gevoel. Nu nog de mensen benaderen die mij zo fantastisch hebben geholpen  met het kettinggeleidewiel. Gelukkig heb ik het grootste gedeelte kunnen rijden. Totaal afstand op de ODO meter was 2818 kilometer. het hadden er een 400 meer kunnen zijn maar achteraf zeker niet ontevreden. In het weekend zal ik proberen wat leuke plaatjes te plaatsen van de gehele tour.

dinsdag 5 augustus 2014

Dag 13 t/ m 18 Eurotour 2014

Lang zonder bruikbaar internet gezeten. Af en toe zo langzaam als een doorgezaagde slak. Nu met de laatste  dag te gaan de verhalen geschreven in de notities. Later zal ik nog enige foto's plaatsen.

Dag 13 eurotour 2014

De de nacht i. Velomobilcenter Dk te hebben doorgebracht even de bewondering uiten voor deze mensen. Met een geweldige inzet hebben   ze met twee man de gehele nacht doorgehaald om onderhoudsbeurten en reparaties uit te voeren. Tot 8uur in de ochtend zijn ze bezig geweest. In de nacht ben ik twee maal kort wakker geworden en ze bezig gezien. Verder goed en droog geslapen. Droog omdat het voor het eerst iets regende. Ik heb ervan genoten. Ok tijdens de rit was het de gehele ochtend iets nat. Als je de dag ervoor verbrand bent op je armen dan is eeniets natte en later bewolkte dag heerlijk. Nadeel is is het nat dan komen er lekke banden. Kort na elkaar had ik er twee. Totaal vier waardoor de snelheid niet erg hoog was. Ook hier gebeurde er met Bert en ongeval waarbij hij omviel door te slippen met zijn achterwiel over een witte lijn. Met eenaantal krassen kwam hij er verder redelijk van af. Verder was het een geweldige weg. De laatste 100 km reed ik achter Bjorn aan  die hoge snelheid maakte. Ben benieuwd hoe mijn endomondo profiel eruit ziet. Gedurig tussen de 60 en70 km per uur, uitschieters tot 85 en maar gaan. 15 km voor het eind raakte ik hem  kwijt in een bos. Nu moest ik zonder gps verder. Uiteindelijk 12 minuten later aangekomen maar ook 8 kilometer meer gereden. Nu wachten op de Ferry voor bijna twee uur. Gelukkig was iedereen op tijd. Ook Bert was net op tijd binnen. Na de Ferry was het nog een korte tijd  na de camping. Nieuwkomer Jim Pratt stond al klaar omdat hij met zijn Leitra nog sneller was geweest als wij. Niet slecht voor en open driewieler, of zou zijn vader die met en auto mee rijd hier iets mee van doen hebben?
Wordt vervolgd. Morgen eerst Bert helpen om zijn fiets weer aan het schakelen te krijgen en dan op pad voor de volgende 160 km.




Dag 14 eurotour 2014
Vandaag een relatief gemakkelijke dag vanuit Rostock naar de camping in Priepert. Toch bleek het lastig de enorme inspanning van de dag ervoor gaf enige weerslag in de spieren. De hele ochtend bleven ze mij vertellen dat ze er geen zin in hadden. Het tempo lag ook er laag. Nadat we Per die de route in de Gps had staan waren kwijt geraakt ging het tempo omhoog met John en kwam ik weer in het goede ritme. De eerste 100 km reden we over weinig interessante wegen. Wel snel maar na er een hele dag op te hebben gereden ben je er wel klaar mee. Later tijdens de rit kwamen we meer in de landelijk omgeving waar het voormalig Oost Duitsland langzaam wordt omgetoverd in meer westelijke stijl. Dit was prachtig om te zien. De wegen waren niet altijd top maar de complete sfeer maakte veel goed. Uiteindelijk op de camping aangekomen inPiepert. Prachtig gelegen aan een meer waar wederom in kon worden gezwommen. In de avond een kleine bbq gezet. In de winkel werd nagenoeg niet verkocht waardoor we met chips, augurken, ananas en worstjes voor de bbq een gezellige avond hadden. De bbq konden we lenen en bleek prima te voldoen. Later in de avond kwamen CG en Thor die in Rostock aansloot met een Leitra nog binnen om 2100 uur. Nog eenhalf uur later kwam gelukig ook Bert nog binnen zodat de club redelijk compleet is. Totaal acht man zullen Berlijn gaan halen waarvan vijf er vanaf de start bij waren.
Nog een dag en dan de terugreis aanvaarden. Zal lastig worden de adressen op ca 200 km te bereiken zonder de uitgezette route te hebben. Gelukkig heb ik van baby Paul een oude gps gekregen waarmee ik uiteindelijk we het adres wat gemakkelijker kan gaan vonden. Blijf de service van Garmin in debacle vinden maar ook Waypoint in Hilversum / Notter is niet in staat klanten te helpen waarvan een twee maanden oude GPS de geest heeft gegeven. Verwachting was vooraf compleet anders maar op elke vraag komt een antwoord van sorry mijnheer, voelt geweldig als je frusti bent. Omdat er toch geen service is kun je beter voor een honderd euro voordeliger een garmin edge 1000 aanschaffen via het internet. Ben je in ieder geval voordeliger uit en is beter voor je humeur ook. De vraag is moet je nog wel een Garmin aanschaffen. Je leest wel erg veel narigheid over dit merk als je gaat google-en.

Dag 15 eurotour.
De laatste etappe was kort. Gezamenlijk opgereden in een omgeving waar een aantal chauffeurs waaronder een vrachtwagen tot op centimeters langs je heen suisden. Goed dan we gezamenlijk opreden zodat de zichtbaarheid verhoogd was. Berlijn werd aan de westelijk zijde in gereden en viel op zich niet tegen om door te rijden. Hget blijft natuurlijk een stad dus heel hard opschieten deed het ook niet. Na een 20 kilometer door de stad werd de stadscamping bereikt rond 14.30 uur. Deze lag op zich op een mooie plek ingesloten door water ene was niet al te groot. Vliegvelden rondom maar verrassend weinigp geluidsoverlast. Zal gelegen hebben aan het feit dat de vliegtuigen landen en daardoor minder motorvermogen nodig hebben. De receptie was nog dicht maar we vonden al vast een plekje om de tent op te zetten. Nadien werd er bij de receptie getoast op het bereiken van Berlijn. Om 1800 uur hadden we afgesproken bij de Brandenburger Tor. Daar werden de fietsen nog eenkeer opgesteld en door vele belangstellenden bekeken. Uiteindelijk doel bereikt ondanks de drie dagen stilstand door een kapot kettinggeleidewiel geeft toch klein beetje voldoening. In de avond nog lekker met de mannen gegeten en afscheid genomen. Bert en John namen een rustdag terwijl Bjōrn en Per rond half negen zouden gaan vertrekken Denemarken. Mijn plan had ik aanpast. Op mijn slaap adres in Rassau kon ik een dag eerder en langer komen. De rit er naar toe zou op de geleende GPS moeten waarbij ik helaas de track door mij uitgezet niet kon gebruiken.

Dag 16 eurotour 2014
Vroeg op gestaan om de komende rit zonder track te kunnen aanvangen. De weg om Berlijn te verlaten bleek eenvoudig en na een uur was ik er buiten. Een banketbakkerij bleek een prima lunch gelegenheid en de fruit stal er voor gaf een prima aanvulling. De dame in de stal vond in ieder geval dat in aus Holland moest komen gezien de oranje fiets. Daar had ze bepaald geen ongelijk in. De eerste 80 kilometer gingen in een rap tempo. Daarna werd het lastig omdat de linker knie vervelend ging doen. Geen idee waarom maar vermoedelijk een pees aan de binnenkant ging opspelen. Tempo kon op 32 worden vast gehouden maar het fietste niet lekker. De rit zelf ging door het voormalige Oost Duitsland en zou daar ook eindigen op het slaap adres. Veel bouwvallige voormalige fabriekjes zijn nog zichtbaar, totaal verlaten bouwvallig geworden. Wel wordt er hier en daar iets meer gebouwd waar door er iets meer bedrijvigheid komt. Toch zie je ook in de dorpen veel huizen die al jaren zijn verlaten. De aankoamst in Rassau was heel bijzonder. Via vrienden op de  fiets dit adres gevonden en het bleek een voormalige staatsbsoerderij door Nicolette en Kees gekocht en te worden opgeknapt. Zal later een paar foto's posten. Hier werd ik opperbest verzorgd. Heerlijk gegeten en geslapen. De volgende dag na het ontbijt de omgeving bekeken waar de geschiedenis nog duidelijk zichtbaar was. De boederij ligt aan de Elbe en was voorheen binnen het Spergebied waar zonder je zonder toestemming je niet mocht bevinden. Veel onteigening is daar geweest om de burgers maar niet naar het westen te laten ontsnappen. Even de overzijde opgezocht via Boizenburg en Launeburgu waar onze prins Claus geboren is. Het gebied aan de andere zijde aap de Elbe is daar meer glooiend tot 100 meter hoog. Weer terug rijdend naar de andere zijde door verschillende dorpjes gereden. Het reed lekker en het gezicht was mooi. Deze dag een kleine 100 km gereden in een heerlijk rustig tempo. De avond werd weer heerlijk gevuld met gezelligheid en lekker eten. Een aanrader om als je in de buurt bent te overnachten.

Dag 17 Eurotour

Na uitgebreid te hebben ontbeten werd de reis aangevangen richting Lichtenburg. Daar had ik een hotel geboekt omdat er geen vriendenopdefiets locaties waren de te vinden. De eerste 30 km werden de zuidelijke kant van Elbe afgereden en op advies van Nicolette Dōmitz in gereden. Typisch Oostduits oud vesting stadje en mooi om door heen te rijden. Gemiddeld tempo lag wel heel erg laag mede ook omdat ik daardoor niet erg warm werd kwam het tempo de eerste 100 km erg laar op het gemiddelde. Rond 1200 uur kwam er regen naar beneden waarvan je kon zeggen dat het na een klein beetje miezeren in Denemarken toch echt nat werd. Gedurende drie uur viel er redelijk wat water en het dekje ging erop. Ook al omdat het relatief koud was. De regen ging bij de afdalingen ook redelijk eer doen in het gezicht. Uiteindelijk werd het toch droog en ging de zon weer schijnen. Het gemiddelde tempo werd omhoog gebracht van 22 naar 26 kilometer per uur waarmee de laatste 100 kilometer in vlot tempo afgelegd werd. Knie is nog niet optimaal maar eenmaal op tempo kon ik het redelijk vasthouden. Hotel is dan wel weer een domper. Slechte Duits sprekende Poolse weet nog steeds niet of ik warm eten kan krijgen.in ieder geval gedouched en schoon. Totaal al een 2450 km op de teller gebracht. Morgen richting Nederlandse grens bij Ankum en aansluitend naar huis. Weet nog niet of ik langs Notter ga rijden op de GPS af te geven. Service graad is toch al 0 bij Waypoint dus misschien beter om mij. Humeur verder maar niet aan te tasten.

Dag 18 Eurotour

Het hotel in Lichtenberg is wel het slechtste wat ik ooit ben tegen gekomen. Het had veel weg van een pension voor Poolse medewerkers. In de ochtend werden er verscheidene weggebracht. Het brood was minstens drie dagen oud en ik was blij er weg te kunnen. Zal thuis nog wel een referentie plaatsen. Vandaag zou een etappe worden van 145 km. In de ochtend begon het echt serieus te regenen tot een uur of 12. Het was koud en nat en na een dergelijk hotel was er niet veel aan. Tevens speelde de linker knie nog steeds op waar het lijkt of er een onwillig spiertje mij dwars zit. Bij tempo 32 km/h en in koude omstandigheden moet je ff door de pijn heen. Later om 12 uur met de zon er weer bij ging het iets beter. Een paar rust pauze's extra ingelast konden het gemiddelde nog op 25 km /h houden. De omgeving is mooi maar wel veel van het zelfde. De aankomst in Ankum was hartelijk waardoor de toch wat zware dag goed eindigde. Een lekkere douche zorgt weer voor goede omstandigheden. Morgen de laatste etappe naar huis van rond de 200 km.