woensdag 29 juli 2015

Bodemvrijheid DF-XLmaximaal


Draadeind raakt carroserie in onbelaste toestand
Dinsdag de rode veren met een lengte van 76 mm geplaatst. Langer dan 76 mm is ook niet mogelijk omdat de draadeinden van de stuurinrichting in onbelaste toestand tegen het carroserie aankomen. Na belasting komen deze ca 1 cm vrij te liggen.
Na montage opnieuw de bodemvriheid gemeten.
Veer 12 mm langer en zakt 10 mm minder bij belasting
Deze ligt nu inderdaad hoger zoals verwacht mag worden op 87 en 90 mm. Inderdaad nog steeds scheef alhoewel iets minder nu daar ik aan de rechterkant nog een extra rubber heb gemonteerd van 3 mm. Meet ik de band in de wielkast dan is de hoogte daar exact gelijk. Het lijkt er op dat een van de uitstulpingen onder de fiets iets verschil heeft. Zal dit nog eens navragen bij Ymte.
Bij het belasten zakt de fiets vooraan ca 1 cm zodat ik 77 en 80 mm overhoud. De winst tov het origineel is ca 22 mm. Geizen de reactie van Willem dat hij in onbelaste toestand 75 mm heeft gemeten lijkt dat dus wel de standaard waarde.
Vandaag maar eens een proefrit maken en een paar vervelende drempels gaan opzoeken om te zien of het voldoende is om drempels zonder contact te kunnen passeren.

maandag 27 juli 2015

Aanpassen bodemvrijheid DF-XL

Met het weer vandaag een goede reden om de fiets hoger van het wegdek te krijgen. Nadat ik de fiets 6 mm had gegeven bovenop de veerpoten merkte ik dat deze hoogte  voldoende was om van de heftafel te rijden zonder de vloer te raken. Echter de gemeten hoogte was nog maar 75 en 78 mm. Twee verschillende maten inderdaad waarbij de linkerkant iets minder speling had. Fiets staat schijnbaar 3 mm scheef.
Tevens met de druk van de demper DT Schwiss 212 gespeeld om te zien hoeveel deze indrukt bij een bepaalde druk. Opgave is max 18 bar druk. Geen idee hoeveel erin gezeten heeft maar het idee bestaat dat dit minder als 1 bar is geweest. Uiteindelijk heb ik hem zelf ook weer op 1 bar neer gezet om de veerweg van 11 tot 20 mm te krijgen. Bij een 20 mm indrukking komt de fiets vooraan ca 2 cm omhoog waardoor een bodemruimte van 9 cm ontstaat. Echter bij het belasten van de fiets met mijn eigen gewicht is de bodem vrijheid nog maar 55 mm.
Dit is dermate laag als ik de reactie van Rudolf erbij haal dat zijn Evo  op 11 cm goed functioneert. Tevens ook dat de laag geachte WAW 9 cm heeft.
Oplossing wordt gezocht in langere en zwaardere veren. De nu gemonteerde blauwe veer is 64 mm lang en als ik deze 2 cm indruk is er nog maar weinig veerweg meer over. Morgen hoop ik een paar zwaardere veren te scoren van de rode kleur waar ik dan gelijk ook meer lengte erin ga stoppen om de fiets hoger te krijgen. In ieder geval wordt de veer 12 mm langer en lukt het om 24 mm langer te monteren dan gaat deze erin. Met de laatste lengte denk ik de 11 cm bodemspeling te kunnen gaan halen.
Tevens ben ik hee benieuwd wat andere DF aan bodemspeling hebben. Zou hier nog verschil in zitten? Ik lees het graag






 
 

vrijdag 24 juli 2015

Eerste grote testrit met de DF

.
In de buurt van Scheveningwen
Donderdag was het zover. Er moest nog een boodschap gedaan worden in Zoetermeer en Moordrecht waardoor er een goede reden ontstond on te gaan fietsen. De rit was uitgezet richting Lisse naar het strand en daarna af te zakken naar Scheveningen. Nog zonder de inmiddels binnen gekregen sandalen van een kleinere maat en een speciaal kleine ventisit matje voor op de stoel kon wel gevoeld worden hoe de fiets zich gedraagt als je er de hele dag inzit. Met de snelheid zit het wel snor vooral het gemak waarmee kan worden gefietst.
Lunch bij Vrouwenakker
De laatste aanpassingen zijn goed geslaagd zodat het rijden al een stuk beter gaat. Voornaamste aanpassing moet nog gaan plaats vinden door de ovalen goed te laten af regelen. Komende zaterdag gaat het niet worden ivm de voorspelde storm. Dus dat gaat een week later hopelijk dan gebeuren.
Om negen uur vertrokken voor een rit van ca 250 km. De eerste 60 gingen gemakkelijk zonder problemen. Deze ontstonden wel op een zeer smal fiets paadje waarbij de spoorbreedte zo ongeveer de maat van de fiets was, Hier bemerkte ik gelijk dat de fiets veel lager ligt en regelmatig kwam het wiel naast het pad waarbij gelijktijdig de bodem de grond raakte. Ook de Quest zou het hier niet gemakkelijk gehad hebben, Verder richting het strand kwamen er meer en meer verkeersdrempels die een bottleneck zijn voor de DF. Ik schat in de helft van de gevallen werd de bodem geraakt doordat de fiets erg laag bij de grond ligt. Later thuis gekomen bleek hoofdzakelijk de lak er vanaf geschuurd te zijn en de bodem verder niet wezenlijk beschadigd.
Zit comfort is op zich niet slecht als je bedenkt dat er geen ventisit mat meer in zit. Ik heb wel een matje besteld om op te zitten maar de last kreeg ik ter hoogte van mijn nieren. Kijken of e.e.a. met matje beter gaat zitten. Verder zit de stoel eigenlijk perfect zodat het gemakkelijker is als het vooraf lijkt.
Verder was het 250 km genieten waarbij de eerste rit geslaagd mag worden genoemd.
Tent, slaapzak en mat passen er prima in. Ruimte genoeg
Vandaag de fiets 6 mm hoger gezet door rubber ringen toe te voegen onder de veerpoten. Geen idee wat het doet met rijgedrag maar ik ga eerst maar eens ervaren hoe de 6 mm eronder bevalt.\Tevens de kampeer spullen tent slaapzak, en matje er in gestopt. De gehelemuts was nog vrij en onder de stole kan ook nog het nodige getopt worden. Vakantie is dus ook geen probleem met de DF-XL




Demperpompje mee om de band op 10 bar te kunnen brengen onderweg

schaafplekken bij de uitstulping voor mt 47
standaard ring
extra ringen totaal 6 mm








dinsdag 21 juli 2015

Klaar maken DF

Mogelijkheden voor bagaevakken
Om de fiets optimaal aangepast te krijgen vandaag besteed alles een plaats te geven. Ruimte zoals ik las bij Robert op de blog is er voldoende om op vakantie te gaan. Ik zie zelfs nog mogelijkheden voor bagage vakken aan de voorzijde. Bovendien kun je er gemakkelijk bij als de bovenste afdekking getaped blijft zitten.

Schoenplaatjes max naar achteren
Verder zit er een lange inbus sleutel bij de fiets die nodig is om het stuur te kunnen verstellen. Door deze naast mij met klitteband op te hangen heb ik gelijk weer een "kapstok" om evt. de knop bij verkeerslichten in te kunnen drukken. Bidon met reparatie delen voorlopig met klitteband vastgezet naast de ketting. Om deze ruimte goed te vullen moet ik aan een tas zien te komen van max12 cm x 30 cm waarin de reserve banden en dergelijke vervoerd kunnen worden.
Omdat ik graag mijn sandalen wil blijven gebruiken nog eens goed gekeken waar deze in de fiets aanlopen. Bovenzijde bleek nog ruim genoeg en de hakken waren de boosdoener. Nu komt er deze week nog een paar sandalen binnen die een maat kleiner zijn waardoor e.e.a. nog ruimer moet worden. Zelfs mijn vorig jaar aangeschafte Northwave Artic Winter malen nu probleemloos rond.
Bovenop mijn headlux lampjes gemonteerd. Zeker in de winter wmb een welkome aanvulling voor maximale zichtbaarheid.
Zou de klitteband werken?
Afgelopen zaterdag een splinternieuwe Schwalbe One band een snakebite bezorgd,  doordat ik een groot gat in het fietspad niet gezien heb. Deze bandjes staan op maximaal 11 bar. Met een kapotte wang dan ook een beetje link. Doordat ik nu toch vakantie heb heb ga ik desze band toch nog proberen wat kilometers te geven. Aan de binnenkant een stukje klitteband geplakt en uiteindelijk de band op 8 bar gezet. Eens kijken hoe lang deze het volhoud. Lukt het niet dan zal hij eraf moeten.
Het lijkt voorlopig te houden ☺
Vandaag een CO2 pomp binnen van SKS. Dit had ik jaren eerder moeten doen. Een patroon brengt de band al naar 12 bar zonder enige inspanning.☺Nu is 11 bar max dus kan hij bijna 2 banden er mee doen. Mijn oude pomp is niet in staat hoger dan 8 bar te pompen. Hier moet dus nog wat op verzonnen worden. Voorlopig kan ik met een demper pompje de druk wel naar 11 bar opvoeren.


Headlux licht

2 xc batterij van 2200Mah. 20000Mah is omderweg

Bidon gereedschap

Lange inbus sleutel


Klaar voor een proefrit

dinsdag 7 juli 2015

Quest verkocht

Vandaag afscheid genomen van de 533. Totaal 50204 kilometer gereden met deze fantastische fiets. Nog een paar weken wachten totdat de DF binnen gaat komen. Beloofd is half juli nu maar afwachten. Raar gevoel om twee weken niet te kunnen fietsen.