maandag 16 september 2013

Prachtige route



Zoals eerder geschreven zal tot ca december dit jaar mijn huidige route vanwege wegwerkzaamheden gesloten zijn. Na eerder een route over De Glind te hebben gekozen kwam ik nu via de fietsersbond uit richting Scherpenzeel. Vanochtend in het donker gestart met in mijn achtertuin een uit de kluiten gewassen egel. Helaas kreeg ik mijn fototoestel niet gauw van de filmopname op de foto zodat het eerste mooie beeld alleen in mijn herinnering vast staat. Het beestje laat zich vast nog wel weer eens zien. De eerste 15 kilometer betreffen de normale route. Vanuit Stoutenburg richting Leusden en dan het jaagpad op langs het Valleikanaal. Op het moment dat ik normaal richting De Glind rijdt steek ik nu over en volg het Valleikanaal richting Scherpenzeel. Op drie punten moet de snelheid er even uit vanwege kruisingen maar verder is het ruim 15 kilometer heerlijk jaagpad zonder auto verkeer. Alhoewel ik onverhard had uitgesloten kwam ik achter Renswoude richting Veenendaal toch in een bos terecht waar het onverhard was. Klein foutje van de routeplanner. Op de terug weg via Renswoude gereden. Hier maakte ik de keuze door Scherpenzeel heen te rijden. Helaas is dat weer een vrij grote gemeente waarbij ik de volgende keer aan het begin het jaagpad ga opzoeken om deze te volgen tot achter Leusden.
Op de terugweg wel buiig weer. Toch leent het zich dan om het fototoestel gereed te houden. Een bijna lichtgevende regenboog liet zich gewillig fotograferen, al moet ik zeggen dat de werkelijkheid nog veel mooier was. Ondanks tien minuten zeer heftige regen een heerlijke rit gehad. De race (regen)kap blijft wmb nog even in de kast.






zaterdag 7 september 2013

Rondje Markermeer

In navolging van het vorige jaar toen het een rondje IJsselmeer was ging de LOL dit jaar rond het Markermeer. Ik zou instappen achter Apeldoorn en dan zo rond te rijden met een 30 tal kilometers meer. Helaas de wekker is niet af gegaan, (de tijd van de telefoon stond niet goed) dus schok ik wakker om 5.55 uur. Door niet richting Apeldoorn te gaan maar gelijk richting de Knardijk kon ik de verloren tijd weer inhalen. Evengoed was het nog donker buiten met het wegrijden om 6.45 uur. Enigszins mistig, gelukkig niet koud ben ik de eerste kilometers over de dijk naar het mooie fietspad tussen de Adelaarsweg en de Knardijk. bijna 20 kilometer heerlijk slingerend pad zonder auto verkeer. Doordat de mannen wat pech hadden met een ketting en een lekke band  werd het een half uur later zodat we tegen half negen gezamenlijk op weg konden. De Knardijk af richting de Batavia werf voor de traditionele stop voor de boot. Aansluitend de dijk op waar Lorenz en Casper het gas open gooiden. Heerlijk er achteraan en ruim boven in de 45 km per uur iets meer dan de helft van de dijk afgeragd. In Enkhuizen genoten van een korte stop met thee en appeltaart waarna de tocht verder ging richting Hoorn. Via marktplaats had ik vrijdag een Sunny Beam gekocht die uit Hoorn kwam. Juist op tijd kreeg ik het telefoontje waardoor ik gelijk langs kon rijden. Na deze boodschap kon ik weer gauw bij de groep aansluiten.Verder ging het langs de plaatsen Edam Volendam (alhoewel ik later hoorde dat we in Volendam hadden gedwaald terwijl ik dat zelf niet in de gaten had. Bij binnen komst in Amsterdam eindelijk een lunchgelegenheid gevonden die de koorhydraten kon aanvullen. Via Almere langs de dijk richting Nijkerk betekende  mijn oude woon-werk route. Na een jaar moet ik zeggen dat de kwaliteit van het fietspad niet geweldig meer is, maar goed ik kom er nu ook niet vaak meer. Na een laatste lekke band van Mark achter de Eemhof kon ik bij de sluizen van Nijkerk afscheid nemen na  weer ene prachtige dag in goed gezelschap. Thx mannen.



 








woensdag 4 september 2013

Nieuwe route

Afgelopen weken heerlijk kunnen fietsen naar het werk, met prachtig weer over uitstekende wegen. Dat laatste lijkt dan weer vreemd als ik de borden zie waarop staat aangegeven dat de wegen worden afgesloten voor onderhoud. http://www.achterveld.amersfoortbreed.tv/article/nieuws/537/wegafsluitingen-en-omleidingen-dit-najaar-in-achterveld-e-o/ . Goed onderhoud zorgt er uiteindelijk voor dat de wegen ook in perfecte conditie blijven. Al ik dan in ogenschouw neem wat de gemeente Amersfoort en ook Hoevelaken presteren is het schrijnend om te zien t.o.v. de gemeente Barneveld. Nu gaat Hoevelaken in ieder geval ook beginnen getuige wat borden die bij de weg zijn geplaatst. Uiteindelijk markeren deze borden enorme gaten in het fietspad. Benieuwd wat Amersfoort gaat doen met de Hogeweg. Daar stuitert het fietspad zo hard dat je maar moeizaam boven de 30 km per uur kan gaan fietsen. http://goo.gl/maps/XrkG6 Op Google maps slecht te zien en bovendien zal dit al weer jaren terug zijn.

Terug naar de afsluitingen voor onderhoud bij Barneveld geven mij het beeld dat ik vanaf 11 september tot ca. december geen gebruik kan maken van mijn normale woon werk route. Gisteren maar eens een route verkend over De Glind naar Leusden. Over een traject van goed 12 kilometer rijd ik dan 2 kilometer om maar het is daar dan wel weer een geweldige mooie omgeving. Stukken bos en een kilometer of 5 jaagpad langs het Valleikanaal over een gemiddeld genomen veiliger route. Minder kruisingen gaan ervoor zorgen dat ik deze zeker vaker ga rijden. Waarschijnlijk wel wat langzamer in gemiddelde snelheid maar je kan natuurlijk niet alles hebben. Dat langzamer wordt ook zeker door een paar mega zware verkeersdrempels die ik onder de 30 km/u neem en dan nog een flinke klap krijg.


A.s. zaterdag ga ik mij aansluitend bij het rondje Markermeer met de LOL boys. Vorig jaar een bijzonder leuke dag gehad rond het IJsselmeer dus de verwachtingen zijn hoog. Om toch nog enigszins kilometers te maken ga ik richting de Veluwe war ik mij ga aansluiten om vervolgens richting Harderwijk en Lelystad het Markermeer tegen de klok in te ronden. Het weer lijk volgens de voorspellingen uitermate mee te gaan werken 25 gr C en maar weinig regen. Ik ga mij erop verheugen.