zaterdag 28 december 2013

OBT 2013




Na de goede ervaringen van de laatste jaren mij ook dit jaar aangemeld voor de OBT versie door Toni georganiseerd in Tilburg. Alsnog de dank daarvoor. Tilburg is dan weer een relatief gemakkelijk te overbruggen afstand van 125 kilometer de vervolgens mbv de racefiets route via de fietsersbond werd uitgestippeld.  De heen reis ging met de wind tegen maar aangezien ik lekke rop tijd weg kon in de ochtend was dat geen probleem. Overnachtingen waren geregeld voor en na de tocht dus op deze manier drie dagen lekker fietsen. Helaas kwam ik wel een aantal kilometers onverhard tegen en obstakels die  voor een velo lastig te nemen waren. Genieten is het altijd weer op plaatsen waar je minder vaak komt. De rivierdijken zijn daar weer een mooi voorbeeld van. Rond 16.30 kwam ik lekker op tijd aan bij de scouting in Tilburg. In de avond was het gezellig met ca 20 slapers waarvan ik de meeste na zoveel jaar begin te kennen. Na een goede nachtrust was het tijd om richting het startpunt te rijden. Ca 80 man gingen deze tocht meerijden waaronder Johan Volkaert uit Belgie met een zoon en vriend. Johan had ik ontmoet met de Euro tour 2013. Knap om op dezelfde dag er naar toe te rijden de tocht te doen en weer naar huis.




De vriend had het wel erg moeilijk waaruit blijkt dat je toch wel enige conditie nodig hebt om een tocht van 220 + vol te maken. De dag beloofde wel stormachtig weer. Windkracht 7 bft met uitschieters naar 9. De ronde werd gereden met de klok mee richting het noorden waardoor we de eerste helft de wind volledig in de rug hadden. Betekende met twee vingers in de neus de eerst 30 km af leggen. Aansluitend begon het voor de pont over de Bergsche Maas te regenen. Nu bewees de kap weer zijn nut doordat je dan redelijk bekwaam er onder kan blijven zitten. Na de pont was er enige verwarring. De voorrijder was er niet meer en aangezien er in de eerste groep panne was geweest leek het even alsof dit de voorrijder was. Met de wind opzij ging het boven de 40 km/h. Daar bleek de wind voor een enkele velo teveel van het goede waardoor deze een tiental meters naast het pad terecht kwam. Gelukkig was er daar voldoende uitloop anders sta je er gekleurd op. In Heusden de appeltaart genuttigd waar het water nog behoorlijk uit de
lucht kwam vallen. Daarna via de Loonse en Drunense duinen weer retour na Tilburg. Al met al toch een geslaagde tocht. In de avonds opnieuw naar de scouting waar we gezamenlijk er een gezellig avond van gemaakt hebben. Met Georg En Kees afgesproken de volgende dag gezamenlijk terug te rijd. Aanvankelijk lag het in de bedoeling via Nieuwegein te rijden, nu werd de route omgelegd via Ede Wekerom Garderen. Voor mij 20 km langer maar wel veel leuker om in gezelschap terug te gaan.
In de nacht had het de beloofde 9 mm geregend. Door de bossen bij Drunen werd er op enkele plaatsen gevaren ipv gereden. Gelukkig bleef het niveau on der de voeten gaten waardoor de zaak redelijk droog gehouden kon worden. De social media zorgde er onderweg voor dat we in Echteld uitgenodigd werden op de koffie. Adriaan, zelf ligfietser,  volgde ons en bemerkte dat de route langs zijn huis liep. Onder weg nog wat malheur aan de fiets van Kees. Zelf ben ik daar va verschoond gebleven. Verder een heerlijke rit nu met het grootste gedeelte de wind in de rug.


Eerste sanitaire stop
 Na Garderen nog een kleine dertig kilometer naar huis waarna de OBT 2013 weer de geschiedenis boeken inging met een totaal van 345 kilometer.

Schakel controle bij Kees


Koffie drinken bij Adriaan





Winst op de bukkers

zondag 8 december 2013

Bikkel

De laatste weken zijn er natuurverschijnselen die uitgebreid in het nieuws komen omdat het de eerste keer van het seizoen is. Gaat het om de eerste nachtvorst van het jaar of wat overvloedige regenval dan wel weer storm. Zelfs een tweede storm is van grote nieuwswaarde.
Dat alles brengt mij er toe als ik de omstandigheden trotseer mijzelf in de categorie Bikkel te willen plaatsen. Van nature houd ik niet van winterse omstandigheden kou en narigheid zijn niet aan mij besteed en ik rijd dan ook liever cabrio dan met de regenkap. Ben ik eenmaal weer onderweg dan is dat met een paar kilometer wel verdwenen zo gauw ik mij weer heb warm gefietst.
Afgelopen vrijdag kwam het Bikkel gevoel sterk naar voor. Tussen Achterveld en Ederveen kwam er een flinke regenbui die even later overging in natte sneeuw. Onder de kap krijg je dan een fijn gevoel wie maakt mij wat totdat.... de fiets een dweilende beweging maakt. Deze beweging ken ik van een lekke band en al redelijk snel besefte ik dat de achterband aan de beurt was. Nou helpt Joe mij in de meeste gevallen dus ik bleef door fietsen. Helemaal met de gedachte dat ik begin november er nieuw schoeisel onder had gedaan met verse Joe erin dacht ik dat ik dat het gewoon goed moest komen. Helaas niets minder waar ik merkte al gauw dat de band nagenoeg leeg was. Daar ik weinig trek had in de natte sneeuw er uit te moeten zocht ik een plek die mij kon redden. Een kleine 500 meter verder stonden dichte naaldbomen waar ik er betrekkelijk droog uit kon komen. Niet veel later was de bui zelfs voorbij. Snel de band op druk brengen bleek niet te helpen, Joe was eruit gestroomd. Dan maar snel vervangen en 10 minuten later was ik weer op weg.
Op de terugweg kwam ik na Stoutenburg een race bukker tegen. Gebukt door het leven gaan is nog veel meer Bikkel zijn bedacht ik mij toen de man die ook duidelijk woon werk verkeer reed in de stromende regen richting huis ging. Daarbij reed hij een hoog tempo van rond de 30 km/h. Mijn conclusie is eigenlijk dat velomobilisten helemaal geen Bikkels zijn maar o.a. deze bukker zeker wel.
Thuis gekomen de band geplakt en weer geplaatst met Joe erin. 9 van de 10 keer gaat het tenslotte goed. De reserve binnenband ook gelijk maar in de fiets gedaan met Joe erin voor het geval dat. Geluk bij een ongeluk de Furious Fred heeft het doorrijden schijnbaar goed doorstaan terwijl de band nagenoeg leeg was.