zondag 6 september 2015

Estaffeteding wegbrengen met een omweg in een rondje IJsselmeer


Op weg naar de eerste bui
Vijf september hadden de LOL boys gepland om een rondje om het IJsselmeer te gaan rijden de rijstafette. Deze naam was aangepast ivm het bezit van het Estafetteding welke hier verder te volgen is. http://www.ligfiets.net/news/5044/jubileum-estafette.html
Voor mij een 400 km rit die vaak laat eindigt. Voorheen haakte ik aan in de Flevopolder maar dan is het inschatten hoe laat de groep arriveert lastiger doordat de groep er dan een dikke 50 kilometer op heeft zitten. Aanhaken in Nieuw-Millingen is beter in te schatten doordat ze dan net 11 kilometer onderweg zijn. Zo gezegd zo gedaan betekende voor mij dat ik 1 uur en 8 minuten naar het rendez-vous punt moest rijden volgens de route planner van de fietsersbond. Hoe ik ook mijn best deed een langzaam tempo te handhaven ik was een kwartier te vroeg. Dan maar een paar kilometer doorrijden en vervolgens weer terug. De groep tegemoet rijden maar niet overwogen omdat ik anders in het bos de fiets uit moet om te keren. Exact op de ingeschatte tijd tijd kwamen Casper, Marc, Edwin en Arjen het bos uitgereden. De delegatie is kleiner als  andere jaren maar dat kan te maken hebben dat de heren ook hun maandelijkse rit gaan doen de volgende dag. Voordeel van een kleine groep is dat je sneller voortbeweegt en veel minder stopt. In een vloeiende beweging ging het de Veluwe af richting Harderwijk de Flevopolder in. De weervoorspelling was dat er een paar uur regen zou komen die rond 9 uur zou beginnen. Wind tegen op de eerste helft van de route kracht 4 Bft. De regen kwam echter al eerder wat korte felle buitjes die onder de schuimkap weinig last gaven. Alleen door de bril wat minder zicht. In een vlot tempo naar de Batavia waar het net even droog was voor het klassieke fotomomentje. Ook door het weer vlot weer in de fiets en ondanks de tegenwind vroegtijdig in Enkhuizen aanbeland. Zo vroeg dat onze café voor de koffie aangaf nog geen koffie te schenken. Dan maar doorgereden waar we midden in Enkhuizen een tent vonden die wel open was en bovendien aangaf een goede concurrent te zijn vwb de appelgebak. Tel uit je verlies als je eenmaal niet klaar staat voor een groep die jaarlijks langs rijd en daarna misschien niet meer omdat de concurrent prima gebak heeft.
Na Enkhuizen de dijk op richting Medemblik. Het weer met een stevige wind gaf drukte op het IJsselmeer. Veel Zeilboten en surfers namen de gelegenheid waar met de wind te stoeien. Het weerbericht strookte niet geheel meer met de voorspelling. De kleine felle buitjes kwamen met enige regelmaat terug tot zelfs laat in de avond bij Wijhe. Veel deerde het ons uiteindelijk niet. De wind was in Noord Holland iets meer tegen als verwacht maar op de Afsluitdijk werd het al gemakkelijker. In een restaurant wat al lang bestond gezien de verflaag die het miste een heerlijke omelet genuttigd voordat de reis verder ging door Friesland. We gingen wat noordelijker als andere jaren en net boven Lemmer Overijssel in. Ik vond het prachtig. Mooie snelle wegen soms langs autowegen maar veel over het platteland heerlijk slingerend en genieten. Daarna kwam Overijssel richting Nijeveen bij Nazca waar we het Estafetteding zouden inleveren bij Monique en Henk. Door de weerribben fietsend was een prachtig vervolg op wat Friesland te bieden had. Op een aantal punten herkende ik de omgeving van andere ritten, maar hele stukken was ik nog niet eerder geweest. Na Nazca moest ik naar verwachting nog een 150 km rijden. Dus na 18.30 uur weer de fiets in voor het vervolg. Op 300 km voelde ik mij nog prima. Hier was het voor mij de test hoe de knie zich hield en deze gaf geen krimp. De spiermassa was zich ook weer aan het herstellen dus dat gaf een tevreden gevoel. Richting Wijhe begon het stilaan donker te worden. Na kort overleg ging Arjen voorop richting Wijhe om nog een vette hap te kunnen bemachtigen. Er was een jaarlijks dorpsfeest aan de gang waar wij met vijf velomobielen doorheen reden. Het ging gelukkig prima terwijl de drankvoorraad aldaar al flink was aangesproken. Verder gereden richting Deventer alwaar we afscheid werd genomen van Marc, Casper en Arjen. Edwin en ik gingen richting Apeldoorn waarbij Edwin met de kennis van de omgeving in een lekker tempo door het donker knalde. Vele hindernissen zouden volgen van fietsers die enigermate uitgelaten vermoedelijk met behulp van stimulerende middelen om uitgelaten te zijn in willekeurig richtingen zich voort bewogen. Op advies van Edwin verder niet de route gevolgd maar richting de Apeldoornse bult gereden. Deze heb ik veel vaker beklommen maar nooit na 370 kilometer in de benen. Het ging verbazend gemakkelijk. Terwijl ik dacht dat het zwaarste gedeelte nog moest komen ging het al “bult” afwaarts. Het moet aan de fiets gelegen hebben waardoor ik ondanks de afstand er zo rap overheen gereden ben. Doordat ik de route niet geheel heb gevolgd was ik ook iets vroeger thuis dan gedacht. Om 0.15 uur zette ik de fiets in de garage met volgens Endomondo410.66 kilometer achter de kiezen.

De DF heeft zich prima gehouden. Slechte stukken weg zoals ik op het woonwerk verkeer richting Ede moet passeren ben ik niet tegen gekomen. Volgende uitdaging zal zijn een 600 km rit. Nu heb ik de 410 km afgelegd in 20 uur en 15 minuten waar een tijd van 27 uur voor 400 km volstaat. Het moet in de mogelijkheden liggen alhoewel de knieën dan lichtelijk protesteren en het tempo maar net boven de 30 km gehouden kan worden. Wordt vervolgd.  

2 opmerkingen:

  1. Met een beetje training, Mmmmmmmmmmm moet te doen zijn volgend jaar. :-))

    BeantwoordenVerwijderen